کالاهای خطرناک | کلاس های کالاهای خطرناک چیست؟

در این مقاله از سایت آسنالرد قصد داریم شما را با صفر تا 100 کالاهای خطرناک آشنا کنیم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

کالاهای خطرناک

سالانه بیش از 1.25 میلیون محموله کالاهای خطرناک از طریق حمل و نقل هوایی منتقل می شود. با پیش‌ بینی رشد 4.9 درصدی محموله‌های هوایی در طول 5 سال آینده، تعداد محموله‌های کالاهای خطرناک به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت. با وجود بسیاری از کالاهای خطرناک که از طریق هوایی حمل می شوند، مقررات ایمنی باید دقیقاً رعایت شود. یاتا به شناسایی خطرات کمک می کند و با ایکائو (سازمان بین المللی هوانوردی غیرنظامی) برای اصلاح مقررات همکاری می کند تا به ذینفعان، جدیدترین دستورالعمل ها در مورد نحوه حمل و نقل ایمن کالاهای خطرناک را ارائه دهد.

کالاهای خطرناک چیست؟

طبق دستورالعمل مقررات کالاهای خطرناک یاتا (DGR)، کالاهای خطرناک (همچنین به عنوان مواد خطرناک یا هازمات شناخته می‌شوند) اقلام یا موادی هستند که می‌توانند برای سلامت، ایمنی، اموال یا محیط‌ زیست خطر ایجاد کنند و در فهرست نشان داده شده‌اند. کالاهای خطرناک در مقررات کالاهای خطرناک یاتا طبق مقررات طبقه بندی شده اند. از آنجایی که یاتا در فرآیند نظارتی دقیق شرکت می کند، با رعایت دقیق این دستورالعمل ها، کالاهای خطرناک می توانند به صورت ایمن از طریق هوایی حمل شوند.

نمونه هایی از کالاهای خطرناک چیست؟

بیشتر حمل و نقل کالاهای خطرناک توسط فرستنده‌هایی انجام می‌شود که در زمینه حمل و نقل hazmat آگاه هستند. با این حال برای بسیاری از مسافران ناشناخته است که چه نوع چیزهایی به عنوان کالاهای خطرناک در نظر گرفته می شوند. نمونه هایی از کالاهای خطرناک عبارتند از: آئروسل ها، باتری های لیتیومی، مواد عفونی، آتش بازی، یخ خشک، موتورها و ماشین آلات بنزینی، فندک ها و رنگ.

چرا آموزش این کالاها ضروری است؟

از آنجایی که ایمنی، دغدغه شماره یک یاتا است، آموزش کالاهای خطرناک برای همه افرادی که در کل زنجیره تامین کالاهای خطرناک را تهیه، عرضه، پذیرش و مدیریت می کنند، مورد نیاز است. این آموزش کالاهای خطرناک باید هر دو سال یکبار تمدید شود. یاتا با ارائه دوره‌ها و دستورالعمل‌های سالانه، دریافت این آموزش را برای همه کسانی که به آن نیاز دارند، آسان و قابل دسترس می‌سازد تا ذینفعان بتوانند از جدیدترین قوانین و مقررات بروز باشند. تمایل یاتا برای ایمن نگه داشتن هوانوردی، نیروی محرکه ای است که تضمین می کند مقررات با آموزش کافی به همه طرف های درگیر در حمل و نقل کالاهای خطرناک رعایت می شود. خواه حمل کننده حمل و نقل، نماینده پذیرش بار، خدمه کابین یا هر چیز دیگری باشید.

مقررات کالاهای خطرناک یاتا چیست؟

مقررات کالاهای خطرناک یاتا قوانینی است که در کتابچه راهنمای آسان خوانی که بر اساس دستورالعمل‌های سازمان بین‌المللی هوانوردی غیرنظامی (ICAO) برای حمل و نقل ایمن کالاهای خطرناک است، بیان شده است. مقررات کالاهای خطرناک یاتا همچنین شامل طبقه بندی سازمان ملل برای هر ماده و مقبولیت و شرایط آنها برای حمل و نقل هوایی است. یاتا دستورالعمل های ایمنی این دو نهاد، ایکائو و سازمان ملل متحد را یک قدم جلوتر می برد و تضمین می کند که بالاترین پروتکل های ایمنی رعایت می شود.

کلاس های کالاهای خطرناک چیست؟

سازمان ملل متحد کالاهای خطرناک را به یکی از 9 طبقه اختصاص می دهد و هر کالای خطرناک حداقل در یکی از طبقات قرار می گیرد. طبقه بندی کالاهای خطرناک به درستی ضروری است تا خطرهای ایجاد شده از طریق زنجیره حمل و نقل منتقل شود.

طبقات کالاهای خطرناک به شرح زیر است:

  • کلاس 1 - مواد منفجره
  • کلاس 2 - گازها
  • کلاس 3 - مایعات قابل اشتعال
  • کلاس 4 - جامدات قابل اشتعال : مواد در معرض احتراق خود به خودی. موادی که در تماس با آب گازهای قابل اشتعال منتشر میکنند
  • کلاس 5 - مواد اکسید کننده و پراکسیدهای آلی
  • کلاس 6 - مواد سمی و عفونی
  • کلاس 7 - مواد رادیواکتیو
  • کلاس 8 - مواد خورنده
  • کلاس 9 - مواد و اقلام خطرناک متفرقه، از جمله مواد خطرناک برای محیط زیست

کالاهای خطرناک چگونه شناسایی می شوند؟

بسته به طبقه بندی و ترکیب مواد خطرناک، یک شماره سازمان ملل و یک نام حمل و نقل مناسب به آن اختصاص داده می شود. این فهرست شامل نام‌های ورودی‌های فهرست شده مانند رنگ، اتانول و همچنین ورودی‌های عمومی «غیر مشخص نشده» است که یک خانواده شیمیایی یا گروهی از مواد مرتبط مانند الکل‌ها و غیره را پوشش می‌دهد.

چگونه کالاهای خطرناکی از طریق هوا حمل می شوند؟

برای ارسال hazmat از طریق هوا، مراحل خاصی وجود دارد که باید رعایت شود. اولاً، فرستنده باید معیارهای خود را داشته باشد، مانند اعلام محموله به عنوان کالای خطرناک، تکمیل صحیح اظهارنامه کالاهای خطرناک و آماده سازی مناسب محموله برای حمل و نقل. سپس مراحل پذیرش محموله به دقت اجرا می شود. استفاده از چک لیست کالاهای خطرناک اطمینان حاصل می کند که آنچه فرستنده ارسال کرده است با مقررات کالاهای خطرناک مطابقت دارد. در مرحله بعد، اپراتور باید چک لیست کالاهای خطرناکتون را بررسی کند و اطمینان حاصل کند که همه مقررات در این دستورالعمل ها رعایت شده است.

در حالی که نگهداری و جابجایی کالاهای خطرناک در طول مراحل انجام می شود، فرآیند بارگیری در مرحله بعدی قرار می گیرد. مهم است که برخی از کالاهای خطرناک را در کنار یکدیگر و هرگز در کنار مواد غذایی نگهداری نکنید. تمام بسته بندی ها و همچنین سایر اقلام باید ایمن شوند تا در حین حمل جابجا نشوند و در داخل کالاهای خطرناک قرار نگیرند که باعث آسیب به بسته بندی آنها شود.

3 کالای خطرناکی که هر سال حمل می شود

از میان بیش از 1.25 میلیون بسته hazmat که هر ساله ارسال می شود، سه نوع کالای خطرناک متمایز است. اینها اقلامی هستند که معمولاً حمل می شوند و شامل:

  • مایعات قابل اشتعال
  •  یخ خشک
  • باتری های لیتیومی

یخ خشک به طور گسترده ای به عنوان میانبر برای کالاهایی مانند مواد غذایی منجمد و داروها از جمله واکسن ها استفاده می شود.

چه کسانی در حمل و نقل کالاهای خطرناک نقش دارند و چه وظایفی دارند؟

آموزش مناسب برای همه افراد در زنجیره تامین کالاهای خطرناکی حیاتی است تا اطمینان حاصل شود که خطرات ناشی از کالاهای خطرناک درک شده است و همه افراد درگیر برای انجام وظایفی که مسئولیت آنها را بر عهده دارند صلاحیت دارند. در حالی که برخی از عملکردها نیاز به دانش اولیه در مورد مقررات کالاهای خطرناک دارند، سایر عملکردها به اطلاعات دقیق در مورد مقررات مواد خطرناک برای انجام وظایف خود نیاز دارند. در هر صورت، مقررات و آموزش کافی برای هر وظیفه شغلی مورد نیاز است. این امر در مورد فرستنده‌ها و بسته‌بندی‌ها، حمل‌ و نقل‌ها، اپراتورها و عوامل حمل‌ و نقل زمینی و همچنین غربالگری‌های امنیتی صادق است. داشتن آموزش کافی برای همه کسانی که ممکن است با کالاهای خطرناک در تماس باشند، ضروری است. این شامل اعضای خدمه کابین و عوامل ورود مسافران می شود، زیرا برخی از اقلامی که مسافران حمل می کنند به عنوان کالاهای خطرناک طبقه بندی می شوند، مانند تلفن همراه، تبلت و لپ تاپ که دارای باتری لیتیوم یونی هستند.

مواد عفونی

از آنجایی که حمل و نقل مواد عفونی، از جمله نمونه هایی که برای اهداف تشخیصی حمل می شوند، معمولاً محدود به افرادی است که در صنعت مراقبت های بهداشتی از جمله بخش دامپزشکی درگیر هستند، یاتا دستورالعمل حمل و نقل مواد عفونی (ISSG) را ایجاد کرده است. این یک راهنمای جامع متمرکز بر فرستنده است که به فرستندگان کمک می کند تا قوانین لازم برای ارسال مواد عفونی و نمونه های بیمار را با خیال راحت رعایت کنند.

باتری های لیتیومی

باتری های لیتیومی یکی از رایج ترین کالاهای خطرناک حمل و نقل هستند. قوانین و مقررات مربوط به حمل و نقل باتری های لیتیومی باید به طور خاص مورد توجه قرار گیرند، بنابراین IATA یک کتابچه راهنمای منحصر به فرد ایجاد کرد که به طور خاص برای ارسال کنندگان باتری های لیتیومی تنظیم شده است. این کتابچه راهنمای بیشتر نحوه حمل و نقل ایمن باتری های لیتیومی را برای شرکت ها و افرادی که ممکن است با فرآیند کالاهای خطرناک آشنا نباشند توضیح می دهد. مقررات حمل و نقل باتری لیتیومی یاتا (LBSR) بهتر می تواند در مورد مقررات حمل و نقل باتری های لیتیومی و اقلامی که حاوی باتری های لیتیومی هستند کمک کند.

حمل و نقل و جابجایی

حمل و نقل ایمن مواد خطرناک از طریق هوا با حمل و نقل و جابجایی مناسب آغاز می شود. حمل‌کنندگان باید قوانین کالاهای خطرناک را به شدت رعایت کنند، زیرا این پروتکل ایمنی برای حمل و نقل کالاهای خطرناک از طریق هوایی را آغاز می‌کند.

مسئولیت های حمل و نقل و اپراتورها

ایمنی مناسب برای حمل و نقل مواد خطرناک از حمل کنندگان شروع می شود و به اپراتورها ختم می شود. فرستنده‌ها مسئولیت‌های خاصی دارند که باید به دقت رعایت شوند تا کالاهایشان توسط خطوط هوایی پذیرفته شود. آنها مسئول هر جنبه ای از بسته بندی کالاهای خطرناک خود هستند و همچنین به صراحت از این دستورالعمل ها پیروی می کنند:

  • الزامات بسته بندی خاص را رعایت کنید
  • فقط از بسته بندی های مجاز طبق مقررات کالای خطرناک یاتا (DGR) استفاده کنید
  • بسته بندی را طبق دستورالعمل به درستی مونتاژ و ایمن کنید
  • به مقدار مناسب در هر بسته پایبند باشید
  • اطمینان حاصل کنید که بسته بندی بیرونی حاوی هیچ گونه آلودگی نیست
  • هر علامت قبلی ظرف را که دیگر اعمال نمی شود بردارید
  • هر بسته را به درستی برچسب بزنید
  • اظهارنامه ارسال کننده کالاهای خطرناک را به همراه بارنامه هوایی به درستی پر کنید

اپراتورها اطمینان حاصل خواهند کرد که فرستنده‌ها تمام دستورالعمل‌ها را رعایت می‌کنند و هر بسته را مطابق با فهرست کالاهای خطرناک پردازش می‌کنند تا آن را برای ذخیره‌سازی یا بارگیری آماده کنند.

نحوه تهیه کالاهای خطرناک برای حمل و نقل هوایی

برای حمل کالاهای خطرناک از طریق هوا، hazmat باید به طور مناسب آماده شده و دقیقاً مقررات کالاهای خطرناک را رعایت کند. با شناسایی مناسب کالای خطرناک و سپس کیفیت بسته بندی شروع می شود، به این معنی که به اندازه کافی قوی برای تحمل بارگیری و حمل و نقل از پالت ها و دستگاه های بار واحد (ULD) است. آنها همچنین باید اطمینان حاصل کنند که آسیب یا نشتی وجود ندارد و تغییرات فشار و دما به کالاهای داخل آن آسیب نمی رساند.

هر بسته باید به طور مناسب با دستورالعمل های مراقبت ویژه و همچنین طبقه بندی آن علامت گذاری و برچسب گذاری شود. فرستنده‌ها باید مطمئن باشند که فقط hazmat خاصی در کانتینرهای باربری یا ULD قرار می‌گیرند.

چگونه اظهارنامه کالاها را تکمیل کنیم؟

هر محموله مواد خطرناک باید همراه با اعلامیه حمل کننده کالاهای خطرناک و سند بارنامه هوایی باشد. هنگام پر کردن اظهارنامه کالاها، قالب، زبان، رنگ و اندازه سند همگی بسیار خاص هستند و باید رعایت شوند.

اطلاعات زیر در سند مورد نیاز است:

  • نام فرستنده
  • گیرنده
  • شماره صورتحساب هواپیمایی
  • شماره صفحه صفحات
  • محدودیت های هواپیما
  • خروج فرودگاه
  • تعیین فرودگاه
  • نوع حمل و نقل
  • ماهیت و کمیت کالاهای خطرناک
  • تعداد و نوع بسته بندی
  • دستورالعمل بسته بندی
  • مجوزها
  • اطلاعات اضافی مربوط به رسیدگی
  • بیانیه صدور گواهینامه
  • نام امضاکننده
  • تاریخ
  • امضا

نحوه پر کردن اظهارنامه فرستنده کالاهای خطرناک و بارنامه هوایی

همراه با اعلامیه کالاها فرستنده، حمل و نقل بار، بارنامه هوایی را پر می کند. اطلاعات مورد نیاز برای آن به شرح زیر است:

بیانیه اطلاعات رسیدگی، حمل و نقل مختلط در صورت لزوم، اگر اظهارنامه فرستنده مورد نیاز نباشد، باید شماره سازمان ملل یا شناسه، نام حمل و نقل مناسب، تعداد بسته‌ها و مقدار خالص بسته‌ها ذکر شود. بارنامه هوایی همچنین باید توجه داشته باشد که آیا از یخ خشک استفاده می‌شود و باید شامل مقادیر استثنایی کالا و سایر اسناد خاص باشد.

آنچه در مورد بسته بندی باید بدانید

همانطور که قبلا ذکر شد، بسته بندی مناسب کالاهای خظرناک نگرانی زیادی برای حمل ایمن مواد خطرناک است. اطمینان از اینکه بسته بندی کالاهای خطرناک به خوبی مونتاژ شده و به اندازه کافی مستحکم است که بتوان آن را حمل کرد، یک اولویت است. اما هنگام بسته‌بندی hazmat برای حمل و نقل، فرستنده‌ها باید دستورالعمل‌های دیگری را در رابطه با کلاس‌های خود و درجه خطر برای هر ماده رعایت کنند. به همین دلیل است که محموله های کالاهای خطرناک بیشتر به گروه های بسته بندی تقسیم می شوند.

گروه های بسته بندی شناسایی انواع کلاس ها را به راحتی برای اهداف حمل و نقل و جابجایی قابل شناسایی می کنند. گروه بسته بندی I برای موادی با خطر بالا، بسته بندی گروه دوم برای خطر متوسط ​​و گروه بسته بندی III برای مواد کم خطر است. فرستنده‌ها باید اطمینان حاصل کنند که تمام مدارک به طور کامل و صحیح پر شده است، اطلاعات خوانا، به درستی امضا شده است و محموله طبق قوانین و مقررات یاتا آماده شده است.

علاوه بر برچسب گذاری مناسب، تولیدکنندگان و توزیع کنندگان بسته بندی کالاهای خطرناک باید اطلاعات لازم را برای نحوه مونتاژ و استفاده از بسته بندی ارائه دهند.

چگونه کالاهای خطرناکی را علامت گذاری و برچسب گذاری کنیم؟

هر بسته حاوی کالای خطرناک باید برچسب مناسبی برای حمل و نقل داشته باشد. این شامل برچسب‌هایی برای طبقه‌بندی، حمل و نقل و سایر اطلاعات مورد نیاز است. برچسب ها باید در دید واضح و بدون هیچ برچسب دیگری که اعمال نمی شود چسبانده شوند.

برچسب ها باید بادوام باشند، روی چسب چاپ شده، به قسمت بیرونی بسته بندی چسبیده و به وضوح قابل مشاهده باشند. آنها باید تمام مشخصات مانند شکل، رنگ، قالب، نماد و متن را داشته باشند. هر برچسب باید علاوه بر زبان مبدا، یک نسخه انگلیسی نیز داشته باشد.

 از کجا می توان برچسب را تهیه کرد؟

برای اطمینان از اینکه برچسب های کالاهای خطرناک شما مطابق با معیارهای ذکر شده در مقررات کالاهای خطرناک یاتا (DGR) هستند، میتوانید آنها را مستقیماً از یاتا خریداری کنید. هنگامی که برچسب کالاهای خطرناک شما از سایت یاتا خریداری می شود، همیشه مطمئن خواهید بود که الزامات نظارتی را رعایت می کنید.

چه کسی مسئول اسناد کالاهای خطرناک است؟

فرستنده مسئول تکمیل اظهارنامه فرستنده کالاهای خطرناک است که کالاهای خطرناکی را که برای حمل و نقل هوایی ارائه می شود، توصیف می کند. باید دقت زیادی کرد زیرا اسناد کالاهای خطرناک باید دقیقاً پر شوند. در صورت عدم تکمیل صحیح مدارک، کالا برای حمل هوایی قابل قبول نیست.

سخن پایانی

امیدواریم استفاده کامل از مقاله کالاهای خطرناک را برده باشید. با تشکر از هموطنان عزیزمان که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید. شرکت بازرگانی آسنالرد در زمینه صادرات و واردات کالا به سراسر دنیا آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می‌باشد.

نویسنده : هومن طالعی