MSDS چیست؟ | MSDS به چند بخش تقسیم می شود؟

در این مقاله از وبسایت آسنالرد میخواهیم شما را با مفهوم MSDS و بخشهای مختلف، کاربرد و هدفهای آن آشنا کنیم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

MSDS چیست؟

MSDS مخفف عبارت Material Safety Data Sheet است که برای هر محموله شیمیایی به صورت تکی ارائه می شود و در آن موارد مهمی هم درباره سمیت، خطرات، شرایط حمل و نقل و نگهداری گفته شده  است.

توضیح مختصر در مورد برگه داده ایمنی مواد (MSDS)؟

MSDS  (( Material Safety Data Sheets  يا برگه هاي شناسايي ايمني مواد شيميايي اطلاعات اساسي بهداشتي و ايمني مواد شيميايي را براي مصرف و كار برد آنها در محيط كار توسط كارگران و كارفرمايان صنايع ، كشاورزي ، ساختمان سازي و ديگر محلهاي كاري فراهم و مشخص مي نمايند.

MSDS   متشكل از متن ها و عبارت هاي استاندارد مي باشد كه اطلاعات بهداشتي و ايمني مواد شيميايي را بطور خلاصه بيان  نموده و اين اطلاعات توسط كارشناسان مجرب سازمان هاي بين المللي از شركتهاي سازنده و مراكز كنترل سموم مورد جمع آوري ، اصلاح و بررسي قرار گرفته است.

((MSDS  (( Material Safety Data Sheets يا برگه هاي شناسايي ايمني مواد شييميايي ، برگه هاي اطلاعات فني مي باشند كه اطلاعات مربوط به مخاطرات ويژه ، كاركردن ايمن و دستورالعملهاي اضطراري و اطلاعات اساسي بهداشتي و ايمني مواد شيميايي را براي مصرف و كاربرد آنها در محيط كار توسط كارگران و كارفرمايان صنايع ، كشاورزي  ، ساختمان سازي و ديگر محلهاي كاري فراهم و مشخص مي نمايند . چون  MSDS  حاوي اطلاعات جزيي و تخصصي ايمني و بهداشتي ويژه هر ماده شيميايي مي باشد بايد بعنوان منبع اصلي اطلاعاتي براي برنامه هاي آموزشي و مقررات كاري ايمن مورد استفاده قرار گيرد   MSDS  هم چنين يك منبع رفرنس با ارزش اطلاعات ايمني و بهداشتي براي كارگران ، كميته هاي ايمني و بهداشت و پرسنل اورژانس مي باشد. 

msds به چند بخش تقسیم میشود؟

msds به 16 بخش تقسیم می شود که اطلاعات زیر را در اختیار شما قرار می دهد:

  • بخش 1

msds ماده شیمیایی را با نام msds، از جمله هرگونه اختصار یا مترادف رایج مشخص می کند و اینکه برای چه موادی می توان استفاده کرد و اطلاعات تماس اضطراری تامین کننده را مشخص می کند.

  • بخش 2

msds خطرات مواد شیمیایی و همچنین اطلاعات هشدار دهنده را تشریح می کند. تولیدکنندگان از عبارات و پیکتوگرام هایی استفاده خواهند کرد که از الزامات سیستم هماهنگ جهانی پیروی می کنند و مجموعه ای از معیارهای بین المللی ایجاد شده و تایید شده برای طبقه بندی خطرات بهداشتی، فیزیکی و محیطی است.

  • بخش 3

msds مواد تشکیل دهنده محصول، از جمله ناخالصی ها و افزودنی های تثبیت کننده را فهرست می کند.

  • بخش 4

msds اقدامات کمک های اولیه، مانند مراقبت اولیه برای فردی که در معرض علائم شیمیایی، حاد و تاخیری قرار گرفته است و هرگونه توصیه برای درمان پزشکی گسترده تر را شرح می دهد.

  • بخش 5

msds نحوه مهار آتش ناشی از مواد شیمیایی، از جمله تجهیزات اطفای مناسب، خطراتی که ممکن است در نتیجه آتش سوزی ایجاد شود و هرگونه تجهیزات حفاظت فردی توصیه شده (PPE) را تشریح می کند.

  • بخش 6

msds نحوه واکنش به نشت یا انتشار را شرح می دهد. از جمله روش های مهار و پاکسازی برای جلوگیری یا به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض. موضوعات اضافی نحوه واکنش به نشت با اندازه های مختلف، اقدامات احتیاطی مناسب ایمنی و روش های اضطراری را پوشش می دهد.

  • بخش 7

msds راهنمایی در مورد حمل و نگهداری مواد شیمیایی، از جمله هرگونه ناسازگاری، الزامات تهویه و توصیه های بهداشت دست ارائه می دهد.

  • بخش 8

msds نحوه به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض کارگران، توصیف محدودیت های مواجهه، کنترل های مهندسی بالقوه و اقدامات حفاظت فردی توصیه شده را پوشش می دهد.

  • بخش 9

msds طیف وسیعی از خواص فیزیکی و شیمیایی مرتبط با ماده یا مخلوط را مشخص می کند، از جمله ظاهر، اشتعال پذیری، بو، حلالیت، نقطه اشتعال و ویسکوزیته، اما نه محدود به آن.

  • بخش 10

msds خطرات واکنش پذیری مواد شیمیایی و اطلاعات پایداری را تشریح می کند.

  • بخش 11

msds به جزئیات اثرات سمی و بهداشتی، مانند مسیرهای احتمالی قرار گرفتن در معرض، اثرات قرار گرفتن در معرض و اینکه آیا این ماده شیمیایی سرطان زا است یا خیر، توضیح می دهد.

  • بخش 12

msds اطلاعاتی در مورد اثرات بالقوه زیست محیطی مواد شیمیایی در صورت انتشار در محیط ارائه می دهد.

  • بخش 13

msds روش‌های دفع صحیح را مشخص می‌کند، از جمله اینکه آیا می‌توان مواد را بازیافت کرد یا بازیابی کرد و آیا این موضوع در مورد ظرف مواد شیمیایی نیز صدق می‌کند. اطلاعات بیشتر شامل توضیحات ظروف، روش های دفع مناسب و هرگونه اقدامات احتیاطی ویژه برای دفن زباله و سوزاندن می شود. همچنین زبانی قوی وجود دارد که دفع فاضلاب را دلسرد می کند.

  • بخش 14

msds راهنمایی در مورد اطلاعات طبقه بندی برای حمل و نقل و حمل و نقل مواد شیمیایی خطرناک ارائه می دهد.

در این بخش اطلاعات مربوط به حمل ماده و بسته بندی، همچنین مواردی که در ایمنی حمل باید رعایت شود یا اثرات زیست محیطی در صورت حمل نادرست و … ذکر شده است. کد مربوط به حمل و نقل ماده شیمیایی برای دسترسی سریع به اطلاعات مربوط به ایمنی حمل و نقل آن ماده شیمیایی نیز در این قسمت قرار می گیرد.

  • جاده ای (کامیون، وانت، اتومبیل شخصی و…)
  • هوایی (هواپیما، بالن…)
  • دریایی (کشتی، قایق و…)
  • راه آهن (قطار، و…)
  • بخش 15

msds اطلاعات مربوط به مقررات ایمنی، بهداشت و محیط زیست را ارائه می دهد.

  • بخش 16

msds اطلاعات دیگری را ارائه می دهد که در هیچ جای دیگری در msds گنجانده نشده است، از جمله تاریخ آماده سازی و آخرین ویرایش.

اهمیت برگه اطلاعات ایمنی چیست؟

برگه داده های ایمنی، اطلاعات جامعی را در مورد یک ماده شیمیایی، از جمله خواص آن، در اختیار شما قرار می دهد. خطرات فیزیکی، بهداشتی و محیطی و هر گونه اقدامات حفاظتی یا اقدامات احتیاطی ایمنی که باید در هنگام جابجایی، نگهداری یا حمل و نقل مواد رعایت شود.

4 جزء SDS چیست؟

SDS شامل اطلاعاتی مانند خواص هر ماده شیمیایی است. خطرات فیزیکی، بهداشتی، محیطی سلامت، اقدامات حفاظتی و اقدامات احتیاطی ایمنی برای جابجایی، نگهداری و حمل و نقل مواد شیمیایی.

هدف MSDS چیست؟

هدف MSDS ارائه اطلاعات خاص مرتبط با مواد شیمیایی است تا کسانی که نیاز به دانستن آن دارند بتوانند به سرعت و به راحتی آن را پیدا کنند. یک MSDS برای همه مواد شیمیایی و مواد خطرناک شناخته شده ای که معمولاً استفاده می شود وجود دارد و می توان آنها را به صورت آنلاین در دسترس قرار داد.

کاربرد MSDS چیست؟

قبل از استفاده از هر ماده ای لازم است تا تمام خطرات و اطلاعات ایمنی مربوط به آن ماده را کاملا آگاه باشیم. در بسیاری از کشورهای مختلف کارفرما از لحاظ قانونی موظف است تا این اطلاعات را برای کارکنان خود فراهم کند. اما متاسفانه در کشور ما هنوز فرهنگ این موضوع به صورت درستی جا نیافتاده است و در موارد بسیاری شاهد استفاده msds آن هستیم که افراد بدون داشتن اطلاعات کافی به کار با این مواد می‌پردازند.

MSDS با چه موردی بر روی مواد شیمیایی متفاوت است؟

MSDS با برچسب ایمنی روی مواد شیمیایی متفاوت است.

سخن پایانی

امیدواریم که استفاده کامل از مقاله MSDS و کاربرد و هدفهای آن را برده باشید. شرکت بازرگانی آسنالرد در زمینه صادرات، واردات و ترخیص کالاها به سراسر جهان آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می‌باشد.

نویسنده : هومن طالعی